Home | Het blaffen van een Border Terriër: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

Het blaffen van een Border Terriër: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Border Terriër is natuurlijk een leuk huisdier, maar er zijn ook wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een hond koopt. Zo kost het hebben van een hond bijvoorbeeld veel geld, maar ook tijd. Een ander nadeel van het hebben van een hond is dat hij soms veel kan blaffen.

Gelukkig is de Border Terriër niet echt een ras dat erg veel blaft, maar elke hond blaft wel ooit. Dat heeft uiteraard wel een reden en gelukkig kun je hem wel afleren om veel te blaffen. Hoe dat precies werkt en waarom een Border Terriër blaft, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De geschiedenis van de Border Terriër

Als je wil weten waarom een Border Terriër zich gedraagt zoals hij doet en waarom hij blaft, is het ook wel handig als je iets meer over de geschiedenis van dit hondenras weet. De Border Terriër werd vroeger gebruikt als waakhond en als jachthond.

Hiervoor was het dus niet de bedoeling dat het een hele stille hond was, want dan kon hij zijn taak niet goed uitvoeren. Als waakhond zijnde kun je andere dieren en mensen niet echt goed wegjagen als je stil bent.

De Border Terriër moest jagen op ratten, muizen en ander ongedierte dat op de boerderij kwam. Daarnaast moest hij ook bij de jacht veel blaffen. Hij moest bijvoorbeeld in de vossenburchten gaan om hen naar buiten te jagen. Dit deed hij natuurlijk niet stilletjes.

Vroeger werd het dus van de Border Terriër verwacht dat hij blafte. Tegenwoordig wordt deze hond wat minder ingezet als jachthond of als waakhond, maar vooral als gezelschapshond. De meeste baasjes leren het daarom de hond af om veel te blaffen, want het is natuurlijk niet prettig als hij in huis gaat blaffen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Waarom blaft een Border Terriër?

Een Border Terriër is een intelligent ras. Dat is fijn, vooral tijdens een hondentraining. Je hond heeft de meeste trucjes snel onder de knie en je kunt hem gemakkelijk aanleren hoe hij zich moet gedragen. Helaas zorgt dit er tevens voor dat een Border Terriër zich kan gaan vervelen als hij niet genoeg uitdaging krijgt.

Hij moet dus goed gestimuleerd blijven. Dit kan bijvoorbeeld door zoek- en speurspelletjes of andere hersenwerkjes. Hiermee daag je je Border Terriër mentaal uit en dat heeft hij nodig. Ondanks dat het een kleine hond is en niet heel veel lichaamsbeweging nodig heeft, vindt hij het wel fijn om mentaal bezig te blijven.

Als een Border Terriër niet genoeg uit wordt gedaagd, op fysiek of op mentaal vlak, kan hij gedragsproblemen laten zien. Hij wordt dan hyperactief, kan spullen omstoten, gaat dingen vernielen en kan dus ook meer blaffen. Het is dan mogelijk dat hij overdag thuis gaat zitten blaffen, maar hij gaat waarschijnlijk ook blaffen om alles wat hij ziet.

Wanneer er iets langs het huis komt, kan hij blaffen. Als er mensen het huis binnen komen, kan hij blaffen. Wanneer hij tijdens het uitlaten iets ziet, kan hij blaffen. Dit doet hij niet om baldadig te zijn, maar omdat hij zich verveelt niet genoeg gestimuleerd wordt.

Tot slot is de Border Terriër echt een gezelschapshond. Hij is graag in het bijzijn van zijn baasje. Hij vindt het niet fijn om veel alleen thuis te worden gelaten. Als hij dat wel veel is, dan kan hij zich gaan vervelen en veel gaan blaffen. Een hond als de Border Terriër moet je dan ook echt van jongs af aan al aanleren om veel alleen te zijn.

Als je dat niet doet, dan raakt hij heel erg gehecht aan zijn baasje. Hij is het dan niet gewend om alleen thuis te zijn. Door hem dit van jongs af aan al aan te leren, zal hij daar ook geen probleem van maken op een latere leeftijd.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Border Terriër

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zo leer je je Border Terriër af om veel te blaffen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te zorgen dat je Border Terriër stopt met te veel blaffen. Je kunt hem meer uitdagen, vaker met hem wandelen of spelen in het park of in de tuin. Hij zal op dan zijn energie beter kwijt kunnen, waardoor hij de rest van de tijd meer moe is en niet meer zoveel zal blaffen.

Mentaal

Toch heb je het probleem nog niet opgelost wanneer je je Border Terriër simpelweg wat meer rondjes laat rennen. Lichamelijk is hij uitgeput, maar mentaal niet. Hij moet dus ook mentaal bezig zijn en dat is hij niet wanneer hij achter een bal aan rent of wandelt. Je kunt hem ook nieuwe trucjes leren of wat hersenspelletjes laten doen.

Andere activiteiten die je kunt proberen zijn speelgoed maken waar een snoepje in zit die hij eruit moet proberen te krijgen of je hond te laten speuren. Een Border Terriër heeft namelijk uitdaging nodig! Het was vroeger een jachthond en dat zit ook nog een beetje in zijn bloed.

Te veel uitdaging

Je moet je Border Terriër dus stimuleren en ervoor zorgen dat hij zijn energie kwijt kan. Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat je je viervoeter niet te veel stimuleert. Bij een overstimulatie kan hij hetzelfde gedrag laten zien als wanneer hij niet genoeg uitdaging krijgt.

Als hij dus veel mentale en fysieke uitdaging krijgt, maar nog steeds veel blaft, kun je beter eens nagaan of je Border Terriër niet misschien teveel uitdaging krijgt. Zorg er daarnaast ook voor dat je hond genoeg slaapt, want ook dat is erg belangrijk.

Therapeut

Soms kom je er echter gewoon niet meer uit. Je hebt van alles geprobeerd, maar niks lijkt te werken. Je kunt ook nog altijd een speciale therapeut in te schakelen. Er zijn gedragstherapeuten voor honden die kunnen helpen bij blafproblemen.

Zij leren jouw Border Terriër af om te blaffen wanneer er aan wordt gebeld, wanneer hij even alleen wordt gelaten of wanneer er iemand voorbij komt gelopen. Houd er wel rekening mee dat zulke therapieën veel geld kosten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!