Home | De Border Terriër en epilepsie: dit moet je weten

De Border Terriër en epilepsie: dit moet je weten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Border Terriër is een middelgrote hond. Het formaat van een hond heeft veel invloed op de levensverwachting. Zo worden grote honden over het algemeen minder oud dan kleinere honden. Een middelgrote hond zit hier dan tussen in en dat is met de Border Terriër ook zo.

Gemiddeld wordt hij tussen de 12 en de 14 jaar oud. Het is echter ook geen uitzondering als deze hond 16 jaar of zelfs nog wat ouder wordt. Honden hebben vaak bepaalde ziektes en aandoeningen die vaak voorkomen bij een ras. Bij de Border Terriër is dat helaas ook het geval.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

Epilepsie bij de Border Terriër

Eén van de ziektes die vaak voorkomt bij de Border Terriër epilepsie. Dit is een ernstige aandoening aan het zenuwstelsel die matig te behandelen is. Symptomen van epilepsie zijn abnormaal gedrag, coördinatieproblemen, bewustzijnsverlies, desoriëntatie, depressie, epileptische aanvallen, hyperactiviteit, ernstig ongemak, sloomheid, neurologische afwijkingen, stuipaanvallen, spierkrampen en verwardheid.

Als je denkt dat jouw Border Terriër last heeft van epilepsie, kun je hier een DNA-test voor laten doen om dit te checken.

Wat is epilepsie?

Epilepsie vindt plaats als gevolg van een tijdelijke, abrupte verstoring van de elektrische activiteit van de hersencellen. Hierdoor ontstaan er toevallen of epileptische aanvallen. Deze aanvallen kun je herkennen aan het abnormale gedrag dat herhaaldelijk optreedt.

Dit uit zich meestal in het optreden van spierkrampen waarbij er een vermindering of afwezigheid van het bewustzijn is. De ernst en de duur van een epileptische aanval zijn elke keer verschillend. Dit verschilt per aanval, maar ook per hond en per ras.

Er zijn twee verschillende vormen van epilepsie. Je hebt namelijk de primaire vorm, die erfelijk is, en de secundaire vorm, waarbij er een onderliggende is. De primaire epilepsie, oftewel de erfelijke variant, vormt een groot probleem bij hondenrassen.

De eerste aanval treedt meestal op als de hond tussen de 6 maanden en de 5 jaar oud is. Bij sommige hondenrassen komt epilepsie vaker voor dan bij andere, en helaas bij de Border Terriër dus net wat vaker. Als een hond een hele ernstige vorm van epilepsie heeft, kan er voor worden gekozen om hem in te laten slapen.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De diagnose

Om een Border Terriër met epilepsie te diagnosticeren, moet er een lichamelijk onderzoek en een uitgebreid onderzoek van het zenuwstelsel plaatsvinden. Daarna wordt er ook nog een bloedonderzoek gedaan.

Als het gaat om secundaire epilepsie, wordt er ook nog een MRI-scan of een CT-scan uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Als er eenmaal epilepsie vast is gesteld bij je Border Terriër, dan kun je samen met de dierenarts gaan kijken naar een behandeling.

De behandeling

De behandeling van epilepsie bij honden bestaat uit het toedienen van medicatie. Dit is vrij kostbare medicatie en het doel hiervan is dat de epileptische aanvallen worden voorkomen. De oorzaak van primaire epilepsie kan namelijk helaas niet weg worden genomen.

Ondanks de medicatie kan de Border Terriër helaas alsnog wel last krijgen van aanvallen. Deze aanvallen kunnen zelfs alsnog toenemen in duur en in frequentie. Als dat zo is, moet de medicatie aan worden gepast, maar helaas is het niet altijd even makkelijk om de juiste dosering te vinden.

Als het niet lukt om de juiste dosering te vinden en de hond epileptische aanvallen blijft houden, moet hij worden ingeslapen.

Leer alles over hoe je jouw Border Terriër gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Border Terriër zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere veel voorkomende ziektes bij de Border Terriër

Andere ziektes die veel voorkomen bij de Border Terriër zijn atopie en cataract. Ook een heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie wordt af en toe gezien bij honden van dit ras. Deze aandoeningen komen vaak al op jonge leeftijd voor en de hond kan er dan zijn hele leven last van blijven houden.

Tot slot kan de Border Terriër ook nog last krijgen van brachycefaal obstructief syndroom, maar wel minder ernstig dan bij platsnuitige rassen zoals de Franse of de Engelse Bull Dog.

Atopie

Atopie is een ernstig tot zeer ernstige aandoening aan de huid en het haar van een hond. Helaas is deze aandoening niet zo goed te behandelen. De symptomen van atopie zijn allergische reacties, aangetaste huid op voeten en gezicht, jeuk, bruine plekjes of bultjes op de huid en een rode huid.

Het is dus een huidaandoening die helaas vaak voorkomt bij honden. Je kunt dit een beetje vergelijken met hooikoorts bij de mens. De hond is dan namelijk overgevoelig voor stoffen in de omgeving en dat kan tot allergische reacties leiden.

Bij de hond gaat het er niet alleen om dat hij deze stoffen inademt, maar ook dat ze via de huid voor ontstekingen kunnen zorgen.

Bij de meeste honden begint atopie in zijn eerste drie levensjaren. Het belangrijkste is dat hij jeuk krijgt, voornamelijk aan zijn kop en zijn ondervoeten. Dit uit zich in veel bijten of likken aan de poten en het wrijven langs de vloer of objecten met zijn kop. De jeuk kan zelfs zo erg worden dat de Border Terriër zijn huid open bijt of wonden veroorzaakt door het vele wrijven.

Cataract

Cataract is een ander woord voor staar. Dit is dus een aandoening aan de ogen die redelijk ernstig kan zijn. Helaas is ook deze aandoening niet heel goed te behandelen. De symptomen hiervan zijn een wazige lens en gedeeltelijke of een volledige blindheid. Bij cataract neemt de transpantatie van de lens af.

Dit kan zich beperken tot een klein deel van de lens, maar hij kan ook geheel ondoorlaatbaar voor licht worden.

De lens van de Border Terriër wordt witter bij Border Terriër en daardoor lijkt het net alsof er een witte waas voor de oog zit. Cataract kan uiteindelijk leiden tot volledige blindheid. Het kan in een vroege vorm optreden, juveniele cataract, maar het kan ook meteen in een later stadium optreden, oftewel seniel cataract.

Dit is één van de meest voorkomende oogaandoeningen bij honden. Het kan behandeld worden via een invasieve, specialisatie operatie. Hierbij wordt de inhoud van de lens die witter is geworden verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!