Inhoudsopgave
De Border Terriër is een middelgrote hond met een vrolijk uiterlijk. Hij heeft een ruwharige, stugge vacht. Zoals de naam al zegt, komt deze hond uit een grensgebied. Border betekent namelijk grens in het Engels en de Border Terriër komt uit het grensgebied bij Schotland en Engeland.
Hij werd gefokt om ingezet te worden als waakhond en als jachthond. Hiervoor moest hij niet per se mooi zijn, maar werd hij vooral gefokt op kwaliteiten. Hiervoor moest hij ook het juiste formaat hebben. Je leest hier alles over het gewicht en de grootte van de Border Terriër.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!
Grootte en gewicht van de Border Terriër
Volgens de Nederlandse Border Terriër Club mag een hond van dit ras tussen de 6 en de 10 kilo wegen. Net als bij de mensen is het vrouwtje gemiddeld iets lichter dan het mannetje. Het is best opvallend dat er in de rasstandaard niets wordt gezegd over de grootte van de Border Terriër.
Over het algemeen zit er weinig verschil tussen het gewicht van een teefje en een reu, maar een teefje is natuurlijk wel wat kleiner. Een Border Terriër is gemiddeld tussen de 33 centimeter en de 38 centimeter groot.
Niet te klein
De Border Terriër is een middelgroot hondenras. Dit is expres, want hij moest niet te groot, maar ook weer niet te klein zijn. Hij werd vroeger ingezet als waakhond en als jachthond. Een kleine hond was hier natuurlijk niet goed genoeg voor. Een hond van klein formaat zal namelijk niet zo goed mensen en dieren af kunnen schrikken.
Het was zijn taak om de boerderijen en het erf vrij te houden van ongedierte, maar de hond moet daar natuurlijk wel groot genoeg voor zijn.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Niet te groot
De hond mocht echter ook weer niet te groot zijn. Hij werd namelijk ook ingezet tijdens de jacht op dieren, waaronder op vossen. Het was dus wel belangrijk dat de hond in een vossenburcht zou passen. Hij moest namelijk hier in kruipen om er vervolgens voor te zorgen dat de vossen hun hol uit zouden komen.
Bovendien moest hij ook snel zijn en grote honden worden al snel lomp, waardoor ze minder geschikt zijn om in te zetten tijdens de jacht. De meeste jachthonden zijn dan ook van middelgroot formaat.
De lichaamsbouw
De Border Terriër is een hele actieve en sportieve hond. Hij heeft dagelijks redelijk wat beweging nodig en vindt het fijn om samen met zijn baasje te spelen of om te wandelen. De Border Terriër heeft misschien niet een hele atletische bouw, maar aan zijn lange en sierlijke benen kun je wel zien dat hij een flink uithoudingsvermogen heeft.
Dat moet ook wel, want hij moest vroeger met paarden mee kunnen rennen. Nog altijd kun je, als je het goed opbouwt, je Border Terriër met je rit ter paard mee laten rennen.
Overgewicht
Omdat de Border Terriër een redelijk actieve hond is, zal hij gelukkig niet zo snel aankomen. Het liefste gaat deze hond elke dag een flink stuk wandelen en je maakt hem al helemaal gelukkig als hij een flinke tuin heeft om in te spelen. Vroeger moest hij actief zijn en veel bewegen tijdens het jagen en het waken en dat merk je nu dus nog steeds.
Het is wel jouw verantwoordelijkheid als baasje zijnde om er voor te zorgen dat hij ook echt die beweging krijgt. Als hij namelijk niet genoeg beweging krijgt, zal hij ook geen goede conditie hebben. Hij wordt dan lui en heeft daardoor ook geen zin meer om te bewegen. In zulke gevallen kan een Border Terriër wel sneller last krijgen van overgewicht.
Beweging
Om ervoor te zorgen dat je Border Terriër goed op gewicht blijft, heeft hij dus veel lichaamsbeweging nodig. Hij is helemaal in zijn element als hij samen met zijn baasje in de buitenlucht mag rennen en spelen. Er zijn verschillende hondensporten die jullie samen kunnen doen.
Zo kun je met een frisbee gaan spelen of behendigheid spelletjes doen, maar ook Dog Dancing en Agility vindt de Border Terriër leuk om te doen.
Leer alles over de kenmerken van jouw Border Terriër
Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Lichaamsbeweging bij puppy’s
Let er echter wel op dat een Border Terriër pup nog niet zoveel beweging mag hebben. Dat komt omdat pups op die leeftijd extra kwetsbaar voor blessures zijn. Het zijn hele enthousiaste hondjes die heel snel groeien en goed in toom gehouden moeten worden door hun baasje.
Dat betekent echter niet dat ze helemaal geen beweging moeten krijgen, want door genoeg te bewegen moeten ze wel een sterker spierstelsel krijgen.
Beweging moet echter met mate als een Border Terriër nog jong is. Je kunt het beste aanhouden dat hij vijf minuten langer mag wandelen voor elke maand dat hij ouder wordt en dat dan vier keer per dag. Als je kleine pup dus drie maanden oud is, mag je vier keer een rondje lopen van vijftien minuten.
Je hondje mag ook niet teveel springen, klimmen of op de trap lopen, want dat is niet goed voor zijn gewrichten.
Veel voorkomende aandoeningen
Een hond van dit formaat heeft helaas last van bepaalde ziektes en aandoeningen. Zo heeft een Border Terriër bijvoorbeeld al snel last van een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Hierbij is de verhouding tussen de kom en de kop van de heup of dus van de elleboog verstoord.
De kop kan dan verschuiven terwijl hij in de kom zit en daardoor in en uit de kom glijden. Daarnaast heeft dit ras ook vaak last van afwijkingen aan het oog, namelijk cataract.
Voordelen van het formaat van de Border Terriër
De Border Terriër is een ideale hond voor als je wel een actieve hond wil, maar het liefst geen hele grote. Honden van dit formaat worden meestal redelijk oud, dus dat betekent dat je extra lang van je lieve huisdier kunt genieten. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 12 en de 14 jaar oud, maar hij kan ook goed 16 jaar oud worden.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?
Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!