Inhoudsopgave
Waar er tegenwoordig meer gefokt wordt op het uiterlijk van de hond, was dat vroeger nog niet zo het geval. Toen werd er namelijk vooral gefokt op de kwaliteiten van een hond. Zo ook bij de Border Terriër. Deze werd namelijk gefokt omdat men een waakhond nodig had.
Later werd hij ook nog gebruikt als jachthond. Hierbij was het natuurlijk belangrijker dat de hond alert, slim en actief was dan dat hij mooi was. Toch is de Border Terriër een hele schattige hond. Hij heeft een ruwharige vacht die verschillende kleuren kan hebben. Je leest hier alles over de kleuren van de vacht van de Border Terriër.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!
Vier verschillende kleuren
Welke kleuren de vacht van de Border Terriër allemaal mag hebben, staat beschreven in de rasstandaard van de Nederlandse Border Terriër Club. De vacht kan vier verschillende kleuren hebben. Hij mag namelijk rood zijn, tarwekleurig, grijs & bruin en blauw & bruin.
Dit zijn de Nederlandse namen voor deze kleuren, want het wordt vaker red, wheaten, grizzle and tan en blue and tan genoemd. Een andere combinatie van kleuren is niet mogelijk. De Border Terriër heeft verder ook geen duidelijke vlekken in zijn vacht. Het is meer dat de kleuren rustig in elkaar overlopen zonder dat er een duidelijk patroon is.
De kleuren rede en wheaten komen echter bijna nooit voor bij dit ras.
De vacht van de Border Terriër
De Border Terriër heeft een ruwharige vacht die er glad uit ziet, maar heel stug is. De vacht is hard en dicht en de hond heeft een dichte ondervacht. Vroeger werd er dus niet echt gefokt op het uiterlijk van de hond en de kwaliteiten waren veel belangrijker.
Er werd dan ook niet naar de mooiheid van de vacht gekeken. Hij doet echter wat hij moet doen, hij beschermt de hond namelijk tegen weer en wind en dat is natuurlijk het belangrijkst.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Border Terriër plukken
Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de is dat je zijn vacht moet plukken. De eerste keer dat dit gedaan moet worden is als de hond ongeveer zeven maanden oud is. Vanaf dan moet hij twee keer per jaar worden geplukt. Dit kun je in zelf doen, dus het is niet nodig om naar een trimsalon te gaan.
Je trekt met je vinger en duim het dode haar in plukjes uit de vacht. Let er op dat je met de groeirichting mee trekt. Er zijn ook trimmessen die je kunt gebruiken voor het plukken.
Het plukken van de vacht
Je kunt het plukken van de vacht jezelf dus prima aanleren, aangezien vooral de bovenvacht wordt geplukt. Het is wel belangrijk dat je de snor, de baard en wat van de wenkbrauwen laat staan. Zijn gezicht moet namelijk een beetje op een otter lijken. Je moet nooit de vacht scheren of knippen. Er zijn echter een aantal plekjes waar het wel kan, zoals zijn gevoelige buikstreek, zijn voeten en het uiteinde van zijn staart.
De reden dat je de vacht niet mag knippen of scheren is omdat je op zo niet de oude vacht verwijdert.
Als je niet zelf de gekleurde vacht van je Border Terriër wil plukken of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je hem uiteraard wel gewoon naar een trimsalon brengen. Door de vacht te plukken, haal je de oude haren er uit zodat er weer nieuwe vacht kan groeien.
Leer alles over jouw lieve Border Terriër
Wil je álles leren over jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het oor plukken
Als je de vacht van je Border Terriër gaat plukken, moet je ook de haren bij zijn oren plukken. Hiermee voorkom je dat het oor te vuil wordt. Als het oor vies is, is de kans op een oorontsteking groter. Houd er rekening mee dat de hond maar in zijn hemdje staat zodra hij geplukt is.
Zijn bovenvacht is weg en hij heeft dan alleen nog maar de ondervacht over. Hierdoor is hij niet meer zo goed beschermd tegen de weerselementen. Na enkele weken komt de harde vacht terug zodat je Border Terriër weer goed is beschermd.
De verzorging van de Border Terriër
Met alleen de vacht plukken ben je er nog niet. Heel veel verzorging heeft hij gelukkig niet nodig. Het is voldoende om hem wekelijks te borstelen en te kammen. Dit kun je het beste doen met een slicker borstel of een andere speciale hondenborstel. Als je die niet hebt is een gewone borstel ook prima.
De vacht borstelen
Je begint bij de schouders en borstelt voorzichtig naar de borst en naar de voorpoten. Daarna borstel je van de rug naar de kont en de achterpoten toe. Wees voorzichtig met de staart, want dit is een verlengde van de ruggengraat en daardoor heel gevoelig. Borstel de vacht rustig en wees voorzichtig als er klitten zitten.
Dit is namelijk pijnlijk voor de hond. Als je begint met dit ritueel op het moment dat je hond nog een kleine pup is, raakt hij er meteen aan gewend en zal hij er later geen problemen mee hebben om geborsteld te worden.
Een Border Terriër met maar weinig baardharen heeft, is het nog makkelijker om te verzorgen omdat zijn haar dan zijdezacht is en niet niet heel dik is. Wanneer je de vacht borstelt, kun je deze het beste meteen checken op huidveranderingen en parasieten.
Borstel de vacht van je hond buiten, anders komen al zijn haren alsnog in je huis terecht en dat is natuurlijk niet zo prettig.
De vacht checken
De Border Terriër heeft een vleugje avontuur in zijn karakter en tijdens een wandeling duikt hij waarschijnlijk wel eens de bosjes in of springt hij in een vijver. Dat is natuurlijk geen ramp, maar het is dan wel belangrijk dat je de vacht goed checkt wanneer jullie weer thuis komen.
Het kan namelijk zomaar zijn dat er takjes, insecten of andere vieze dingen in de vacht zijn blijven hangen. Deze moet je er natuurlijk wel gewoon weer uit halen omdat ze anders vast kunnen komen te zitten of voor irritaties kunnen zorgen.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?
Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!