Home | Maak kennis met de Border Terriër

Maak kennis met de Border Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Border Terriër is een hondenras dat is ontstaan op de grens tussen Engeland en Schotland. Daar heeft hij dan ook zijn naam aan te danken. Border betekent namelijk grens in het Engels. Deze hond werd eigenlijk alleen maar gefokt op zijn kwaliteiten en dus niet op zijn uiterlijk.

Hij moest namelijk kunnen werken als waakhond, maar ook als jachthond. Hij moest dus veel buiten zijn, waardoor het belangrijk was dat hij goed tegen de weerselementen kon. Ook moest hij klein genoeg zijn om een vossenburcht in te kunnen kruipen, want deze moest hij naar buiten lokken. Wat er toen ontstond, was een vrolijke, lieve Border Terriër met een ruwharige vacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De ruwharige vacht van de Border Terriër

De Border Terriër heeft een ruwharige vacht die er misschien wel glad uit ziet, maar wel stug is. De vacht is dus best hard en dicht en de hond heeft een dichte ondervacht. De ruwharige van de Border Terriër kan vier verschillende kleuren hebben. Die staan beschreven in de rasstandaard.

Hij mag namelijk rood zijn, tarwekleurig, grijs & bruin en blauw & bruin. Dit zijn de Nederlandse namen, want het wordt vaker red, wheaten, grizzle and tan en blue and tan genoemd. De twee kleuren red en wheaten komen echter niet zo heel vaak voor. De vacht doet echter wat zijn functie is. Hij beschermt de hond namelijk tegen weer en wind en dat is het belangrijkst.

De Border Terriër plukken

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de ruwharige vacht van de Border Terriër is dat je deze moet plukken. De eerste keer moet meestal gebeuren als de hond ongeveer zeven maanden oud is. Hij moet vanaf dan zo’n twee keer per jaar worden geplukt.

Dit kun je gewoon zelf doen, dus je hoeft hier niet voor naar een trimsalon te gaan. Met je vinger en duim trek je namelijk voorzichtig het dode haar in plukjes uit de vacht. Je moet hierbij wel altijd met de groeirichting mee trekken. Er zijn ook speciale trimmessen die je kunt gebruiken voor het plukken, waardoor het plukken van je Border Terriër nog gemakkelijker wordt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het plukken van de ruwharige vacht van de Border Terriër

Je kunt het plukken van de ruwharige vacht jezelf dus makkelijk aanleren, vooral omdat bij dit ras voornamelijk de bovenvacht wordt geplukt. Het is wel belangrijk dat je wat van de wenkbrauwen, de snor en de baard laat staan zodat het gezicht een beetje op een otter lijkt.

Je moet de ruwharige vacht van de Border Terriër nooit scheren of met een schaar knippen. Er zijn wel een aantal plekjes waar dat wel mogelijk is, zoals zijn gevoelige buikstreek, zijn voeten en eventueel het uiteinde van zijn staart.

De reden dat je de ruwharige vacht vacht niet mag kort knippen of kort mag scheren is omdat je op deze manier niet de oude vacht mee verwijdert. Als je liever niet zelf je Border Terriër wil plukken of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je hond uiteraard gewoon naar een trimsalon brengen.

Het plukken is wel belangrijk, want daarmee haal je de oude haren er voorzichtig uit zodat er weer een nieuwe vacht kan groeien.

Het oor plukken

Vergeet ook niet om de haren in het oor van je hond te plukken. Hiermee kun je zeer simpel voorkomen dat het oor te vuil wordt. Als deze namelijk vies is, is de kans groter op een oorontsteking en dat is niet fijn. Houd er rekening mee dat de hond maar in zijn hemdje staat als hij eenmaal geplukt is.

Zijn bovenvacht is dan weg, dus hij heeft alleen nog maar de ondervacht over. Hierdoor is hij minder goed beschermd. De ruwharige vacht komt na enkele weken weer terug zodat je Border Terriër weer goed is beschermd.

Leer alles over jouw lieve Border Terriër

Wil je álles leren over jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de Border Terriër

Met alleen de ruwharige vacht plukken ben je er nog niet, want de Border Terriër heeft wel iets meer verzorging dan dat nodig. Heel veel hoef je gelukkig niet te doen. Het is al genoeg om hem elke week te borstelen en te kammen. Dit kun je het beste doen met een slicker borstel of een andere hondenborstel, maar als je die niet hebt is een gewone borstel ook prima.

De vacht borstelen

Je werkt tijdens het borstelen voor naar achteren toe. Je begint bij de schouders en borstelt zo naar de borst en voorpoten. Daarna borstel je de rug en werk je naar de achterpoten toe. Wees voorzichtig bij de staart, want die is heel gevoelig omdat het een verlengde van de ruggengraat is.

Borstel de vacht rustig en ga niet duwen als er klitten zitten. Dit is namelijk erg pijnlijk voor je hond. Als je begint hier meteen mee begint als je hond nog een kleine pup is, raakt hij er aan gewend en zal hij er op latere leeftijd geen problemen mee hebben om geborsteld te worden.

Wanneer een Border Terriër maar weinig baardharen heeft, is de verzorging nog makkelijker. Dat komt omdat ze dan zijdezacht haar hebben dat minder dik is. Als je de vacht borstelt, kun je deze het beste ook meteen even checken op huidveranderingen en parasieten.

Borstel de ruwharige vacht van je hond altijd buiten, anders komen al zijn haren alsnog in je huis terecht en dat is natuurlijk niet zo prettig.

De vacht checken

De Border Terriër werd vroeger ingezet als jachthond en is daardoor nog altijd een avontuurlijke hond. Tijdens een wandeling zal hij waarschijnlijk wel eens de bosjes in duiken of een vijver in springen. Dat is natuurlijk niet zo erg, maar je moet dan wel even de ruwharige vacht goed checken op het moment dat jullie weer thuis komen.

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat er takjes, insecten of andere vieze dingen in de vacht van de Border Terriër zijn blijven hangen. Deze moet je er natuurlijk ook wel weer uit halen voordat jullie naar binnen gaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!