Home | Het trimmen, knippen of scheren van jouw Border Terriër: zo pak je dat aan

Het trimmen, knippen of scheren van jouw Border Terriër: zo pak je dat aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je vaker een hond hebt gehad, zal het geen verrassing zijn dat je zijn vacht goed moet verzorgen. Een Border Terriër is twee keer per jaar in de rui en dan verliest hij veel haren. Ook moet je af en toe de vacht van je Border Terriër plukken.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de vacht van je hond te trimmen, knippen of scheren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook door een professional laten doen. Je leest hier alles over het trimmen en scheren van je Border Terriër.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De vacht van de Border Terriër

De Border Terriër heeft een ruwharige vacht die er redelijk glad uit ziet, maar die wel erg stug is. De vacht is hard en dicht en de hond heeft een dichte ondervacht. Deze vacht van dit hondenras kan vier verschillende kleuren hebben. Hij kan namelijk grizzle met tan (grijs en bruin), blue met tan (blauw en bruin), tarwekleurig (wheaten) en rood (red) zijn.

De twee laatstgenoemde kleuren zul je echter bijna nooit zien. Het belangrijkste is dat de vacht doet wat hij moet doen, namelijk de hond namelijk tegen weer en wind beschermen.

De vacht plukken

Voordat je de vacht van de Border Terriër gaat laten trimmen of scheren, moet je hem eerst laten plukken. Door de vacht te plukken, haal je de oude en losse haren er voorzichtig uit zodat er weer een nieuwe vacht kan groeien. De eerste keer moet meestal gebeuren als hij zeven maanden oud is. Vanaf dan moet de vacht twee keer per jaar worden geplukt.

Dit kun je zelf doen, dus hiervoor hoef je niet naar een trimsalon. Je trekt met je vinger en duim het dode haar met plukjes uit de vacht. Je trekt altijd met de groeirichting mee. Er zijn ook speciale trimmessen waardoor het plukken nog gemakkelijker wordt.

Let op: De verzorging van jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het plukken van de vacht

Je kunt het plukken van de vacht prima jezelf aanleren, aangezien bij de dit ras vooral de bovenvacht wordt geplukt. Je moet wel zijn snor, zijn baard en wat van zijn wenkbrauwen laat staan zodat zijn gezicht op een otter lijkt. Je moet de vacht nooit zelf scheren of met een schaar knippen.

De reden dat je zijn vacht niet mag kort knippen of kort mag scheren is omdat je hier niet de oude vacht mee verwijdert. Als je dit niet zelf wil doen of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je Border Terriër het beste naar een trimsalon brengen.

De vacht laten trimmen

Je kunt kiezen om de vacht van je Border Terriër te laten trimmen. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van de lengte van de vacht van jouw Border Terriër. Wat er precies gedaan wordt tijdens zo’n trimsessie, verschilt ook per ras.

Het haar wordt in ieder geval geplukt en uitgedund. De dode haren op het hoofd, de schouders, de rug, de dijen en de flanken worden verwijderd. Verder worden de haren op de poten geknipt en de hals geschoren.

Advies

De vacht van de Border Terriër wordt bij een trimbeurt dus uitgedund, waardoor het voor jou gemakkelijker wordt om de vacht van je hond thuis te borstelen of te kammen. Als je niet weet hoe kort je de haren van je hond kunt laten trimmen, kun je advies vragen bij de trimsalon.

Hier werken mensen met veel ervaring en die dus ook weten wat het beste is voor je hond.

Meestal wordt de hond bij een trimbeurt ook meteen gewassen zodat hij weer helemaal fris en schoon mee naar huis gaat. Als het nodig is, worden de tanden en de oren ook gereinigd. Bij de gehoorgang zitten soms veel haren zitten en dat kan leiden tot infecties of oorontstekingen bij je Border Terriër.

Het is belangrijk dat je deze haren weg laat haren door een dierenarts of door een trimmer. Op deze manier kan er voldoende zuurstof bij het oor en blijft het allemaal net wat beter schoon, waardoor je Border Terriër ook minder kans loopt op een oorontsteking.

Leer alles over de verzorging van jouw Border Terriër

Wil je ontdekken hoe je jouw Border Terriër zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht zelf trimmen

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de vacht zelf te trimmen. Dit is niet heel makkelijk, zeker wanneer je er geen ervaring mee hebt. Over het algemeen wordt het dan ook aangeraden om je Border Terriër naar de trimsalon te brengen. Elke hond heeft namelijk een andere vacht en en dus moet er een specifieke trimtechniek toe worden gepast.

Als je het toch zelf wil proberen, zul je een aantal dingen nodig hebben. Zo heb je een borstel en een kam nodig, een haarverwijdering kam, een föhn en een tondeuse of een speciale schaar zonder scherpe punten zodat je ook niet je Border Terriër pijn kunt doen.

Kammen

Voordat je gaat trimmen, moet je eerst de vacht kammen. Hier worden alle dode haren mee verwijderd. De rug kun je het beste borstelen met een rubberborstel en de haren op de buik, borst, oren, oksels en benen kun je het beste behandelen met een pennenborstel. Voor sommige plekjes kun je beter een fijnere kam gebruiken.

Daarnaast heb je ook lastige plekjes die meer aandacht nodig hebben zoals de oksels, ellebogen, de liezen, de achterkant van de achterbenen en de plekjes achter de oren.

Daarna ga je de vacht trimmen met een trimmesje of een tondeuse. Je begint onder het ooglid van de Border Terriër en vervolgens scheer je langs zijn neus af en tegen de haargroei in. Daarna scheer je de rug en de buik. De pootjes moeten ook behandeld worden, maar dit kun je beter niet doen met een tondeuse.

Hiervoor kun je beter een schaar gebruiken. Dit doe je door een poot in je hand te houden, de haren naar beneden te kammen en de poot naar beneden te draaien zodat de kussentjes naar boven gedraaid zijn. Knip het haar dan voorzichtig tot de punten van de teennagels.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!