Home | De vacht van jouw Border Terriër plukken

De vacht van jouw Border Terriër plukken

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je kiest voor een hond als huisdier, dan zul je daar ontzettend veel plezier van hebben. Zeker als het ras waar je voor gaat ook nog eens een Border Terriër is. Dit is namelijk een ontzettend vrolijke en sociale hond. Hij vindt het leuk om veel tijd met zijn baasjes door te brengen.

Samen knuffelen op de bank, een flinke wandeling maken of spelen in de tuin, het kan voor hem niet gek genoeg. Maar je moet natuurlijk ook wel genoeg tijd hebben voor je hond. Hij heeft namelijk niet alleen veel aandacht nodig, maar ook de juiste verzorging. Zo moet je bijvoorbeeld twee keer per jaar de vacht van je Border Terriër plukken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De vacht van de Border Terriër

De Border Terriër heeft een ruwharige vacht die er redelijk glad uit ziet, maar wel heel stug is. De vacht is hard en dicht en hij heeft een dichte ondervacht. Deze vacht kan vier verschillende kleuren hebben. Hij kan namelijk grizzle met tan zijn (grijs en bruin), blue met tan (blauw en bruin), tarwekleurig (wheaten) en rood (red).

De twee laatstgenoemde kleuren komen echter bijna nooit voor. De vacht doet echter wat hij moet doen, hij beschermt de hond namelijk tegen weer en wind.

De Border Terriër plukken

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de vacht van de Border Terriër is dat je deze moet plukken. De eerste keer dat je dit doet moet meestal gebeuren als de hond ongeveer zeven maanden oud is. Vanaf dan moet hij zo’n twee keer per jaar worden geplukt. Dit kun je in principe gewoon zelf doen, dus hier hoef je niet voor naar een trimsalon te gaan.

Met je vinger en duim trek je dan het dode haar met plukjes uit de vacht. Let er wel op dat je altijd met de groeirichting mee moet trekken. Er zijn ook speciale trimmessen die je kunt gebruiken voor het plukken, waardoor het nog gemakkelijker wordt.

Let op: De verzorging van jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het plukken van de vacht

Je kunt het plukken van de vacht jezelf dus prima aanleren, aangezien bij de Border Terriër vooral de bovenvacht wordt geplukt. Het is wel belangrijk dat je de snor, de baard en wat van de wenkbrauwen laat staan zodat zijn gezicht een beetje op een otter lijkt. Je moet nooit de vacht van de Border Terriër scheren of met een schaar knippen.

Er zijn echter een paar plekjes waar dat wel kan, zoals zijn gevoelige buikstreek, zijn voeten en eventueel het uiteinde van zijn staart.

De reden dat je de vacht niet mag kort knippen of kort mag scheren is omdat je op deze manier niet de oude vacht mee verwijdert. Als je liever niet zelf de vacht van je Border Terriër wil plukken of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je hond uiteraard wel gewoon naar een trimsalon brengen.

Door de vacht te plukken, haal je de oude haren er voorzichtig uit zodat er weer een nieuwe vacht kan groeien.

Het oor plukken

Vergeet ook niet om de haren in het oor van de Border Terriër te plukken. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat het oor te vuil wordt. Als het oor van een hond vuil is, is de kans groter op een oorontsteking en dat is natuurlijk niet fijn. Houd er wel rekening mee dat de hond nog maar in zijn hemdje staat wanneer hij geplukt is.

Zijn bovenvacht is dan weggehaald, dus hij heeft dan alleen nog maar de ondervacht over. Hierdoor is hij minder goed beschermd tegen de weerselementen. De harde vacht komt na enkele weken weer terug zodat je Border Terriër weer goed is beschermd.

De verzorging van de Border Terriër

Met alleen de vacht plukken ben je er nog niet, want de Border Terriër heeft wel wat meer verzorging nodig. Heel veel verzorging heeft hij gelukkig niet nodig. Het is namelijk al voldoende om hem elke week even te borstelen en te kammen.

Dit kun je het beste doen met een slicker borstel of een andere speciale hondenborstel, maar als je die niet hebt dan is een gewone borstel ook prima.

Leer alles over de verzorging van jouw Border Terriër

Wil je ontdekken hoe je jouw Border Terriër zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht borstelen

Je werkt dan van voor naar achteren toe. Je begint dus bij de schouders en borstelt zo voorzichtig naar de borst en naar de voorpoten. Daarna borstel je de rug en werk je langzaam naar de kont en de achterpoten toe. Wees wel voorzichtig met de staart, want deze is erg gevoelig omdat het een verlengde van de ruggengraat is.

Borstel de vacht altijd rustig en ga niet doorduwen als er klitten in de vacht zitten. Dit is namelijk alleen maar pijnlijk voor de hond. Als je begint met dit ritueel op het moment dat je Border Terriër nog een kleine pup is, raakt hij er al aan gewend en zal hij er op latere leeftijd ook geen problemen mee hebben om geborsteld te worden.

Wanneer een Border Terriër maar weinig baardharen heeft, is het nog makkelijker om hem te verzorgen. Dat komt omdat ze dan zijdezacht haar hebben dat niet heel dik is. Wanneer je de vacht elke week borstelt, kun je het beste meteen even checken op huidveranderingen en parasieten.

Vergeet ook niet om de vacht van je hond buiten te borstelen, want anders komen al zijn haren alsnog in je huis terecht en dat is natuurlijk niet zo prettig.

De vacht checken

De Border Terriër is een avontuurlijke hond. Dat komt omdat hij vroeger in werd gezet als jachthond. Hierdoor zit er nog steeds een vleugje avontuur in zijn karakter en tijdens een wandeling duikt hij waarschijnlijk nogal eens de bosjes in of springt hij in een vijver. Dat is natuurlijk niet erg, maar het is dan wel belangrijk dat je de vacht goed checkt wanneer jullie weer thuis komen.

Het kan namelijk zomaar zijn dat er takjes, insecten of andere vieze dingen in de vacht van de hond zijn blijven hangen. Deze moet je er natuurlijk wel weer uit halen voordat jullie naar binnen gaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!