Home | Het verharen van jouw Border Terriër (en wat doe je als ‘ie verhaart)

Het verharen van jouw Border Terriër (en wat doe je als ‘ie verhaart)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je kiest voor een Border Terriër als huisdier, dan zul je daar heel veel plezier van hebben. Dit is namelijk een ontzettend vrolijk en sociaal dier. Hij vindt het leuk om zoveel mogelijk tijd door te brengen met zijn baasjes.

Even knuffelen op de bank, samen een flinke wandeling maken of buiten spelen in de tuin, het kan voor hem niet gek genoeg. Je moet dus wel genoeg tijd hebben voor je hond. Met alleen wandelen en spelen ben je er echter nog niet.

Een hond heeft namelijk niet alleen veel aandacht nodig, maar ook de juiste verzorging. Vooral de vacht van een hond heeft veel verzorging nodig.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De vacht van de Border Terriër

Deze hond heeft een ruwharige vacht die er redelijk glad uit ziet, maar wel heel stug aan voelt. De vacht is dicht en hard en de hond heeft een dichte ondervacht. Deze vacht kan in vier verschillende kleuren voorkomen.

Hij kan namelijk blue met tan (blauw en bruin), grizzle met tan zijn (grijs en bruin), tarwekleurig (wheaten) en rood (red). De twee laatstgenoemde kleuren zul je echter bijna nooit zien.

De vacht doet echter gewoon wat zijn functie is, hij beschermt namelijk de hond namelijk tegen weer en wind. Van oorsprong komt deze hond namelijk uit het grensgebied bij Schotland en Engeland, waar het weer niet altijd even lekker is.

De vacht van de Border Terriër beschermt hem dan voor de gure en natte weersomstandigheden.

De rui

Zoals bijna elke andere hond komt ook de Border Terriër in de rui. Er zijn mensen die denken dat dit ras niet verhaart, maar dat doet hij zeker wel. Zeker tijdens de ruiperiode zul je veel haren van je hond terugvinden in huis. De reden dat mensen soms denken dat deze hond niet verhaart, is omdat hij een plukvacht heeft.

Ondanks dat kan hij dus wel gewoon wat haar verliezen.

Let op: De verzorging van jouw Border Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Border Terriër plukken

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de vacht van de Border Terriër is dus dat je deze moet plukken. De eerste keer moet meestal gebeuren als de hond zeven maanden oud is. Vanaf dan moet hij twee keer per jaar worden geplukt, als de vacht ‘rijp’ is. Dit kun je in principe zelf doen, dus je hoeft niet naar een trimsalon te gaan.

Met je vinger en duim trek je het dode haar met plukjes uit de vacht. Let er op dat je met de groeirichting meetrekt. Er zijn ook speciale trimmessen waardoor het nog gemakkelijker wordt.

Het plukken van de vacht

Je kunt het plukken jezelf dus prima aanleren, aangezien bij de Border Terriër de bovenvacht wordt geplukt. Je moet wel de snor, de baard en wat van de wenkbrauwen laat staan zodat hij op een otter lijkt. Je moet nooit de vacht scheren of met een schaar knippen. Er zijn echter een paar plekjes waar dat wel kan, zoals zijn buikstreek, voeten en het uiteinde van zijn staart.

Je mag de vacht niet knippen of scheren omdat je op deze manier niet alleen de oude vacht mee verwijdert. Als je niet zelf de vacht wil plukken of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je hond uiteraard wel gewoon naar een trimsalon brengen. Als je de vacht plukt, haal je de oude haren er uit zodat er weer een nieuwe vacht kan groeien.

Het oor plukken

Vergeet ook niet om de haren in het oor te plukken. Hiermee kun je voorkomen dat deze te vuil wordt. Als het oor van een hond vuil is, is de kans groter op een oorontsteking. Houd er rekening mee dat de hond in zijn hemdje staat als je hem geplukt hebt.

Zijn bovenvacht is weggehaald, dus hij heeft alleen nog maar zijn ondervacht. Hierdoor is hij minder goed beschermd tegen de kou en de felle zon. De harde vacht komt na een aantal weken weer terug zodat je Border Terriër weer goed is beschermd.

Leer alles over de verzorging van jouw Border Terriër

Wil je ontdekken hoe je jouw Border Terriër zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de Border Terriër

Met alleen de vacht plukken ben je er nog niet, want deze hond heeft wel wat meer verzorging nodig. Veel verzorging heeft hij gelukkig niet nodig. Het is namelijk al meer dan genoeg om hem elke week even te borstelen en te kammen.

Dit kun je het beste doen met een slicker borstel of een andere speciale hondenborstel, maar als je die niet hebt dan kun je ook gerust een gewone borstel gebruiken.

De vacht borstelen

Je werkt tijdens het borstelen van voor naar achteren. Je begint bij de schouders en borstelt voorzichtig naar de borst en de voorpoten. Vervolgens borstel je de rug en werk je naar de kont en achterpoten toe. Wees voorzichtig met de staart, want die is gevoelig omdat het een verlengde van de ruggengraat is.

Borstel de vacht rustig en ga niet doorduwen als er klitten zitten. Dit is namelijk alleen maar pijnlijk. Als je met dit ritueel begint op het moment dat je Border Terriër nog een kleine pup is, raakt hij er meteen gewend en zal hij er op latere leeftijd ook geen problemen mee hebben om geborsteld te worden.

Als een Border Terriër weinig baardharen heeft, is het nog makkelijker om hem te verzorgen. Ze hebben dan namelijk zijdezacht haar hebben dat niet zo dik is. Wanneer je de vacht elke week borstelt, kun je het beste meteen op huidveranderingen en parasieten checken.

Vergeet ook niet om de vacht buiten te borstelen, anders komen al zijn haren alsnog in je huis terecht en dat is natuurlijk niet zo prettig.

De vacht checken

De Border Terriër is een avontuurlijke hond omdat hij vroeger in werd gezet als jachthond. Hierdoor zit er nog steeds een vleugje avontuur in zijn karakter. Tijdens een wandeling duikt hij waarschijnlijk wel eens de bosjes in of springt hij in een vijver.

Dat is natuurlijk niet erg, maar je moet wel de vacht checken wanneer jullie weer thuis komen. Het kan zijn dat er takjes, insecten of andere vieze dingen in de vacht zijn blijven hangen. Deze moet je er natuurlijk wel weer uit halen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!