Home | Border Terriër: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Border Terriër: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Border Terriër is een hond die vroeger puur werd gefokt op zijn kwaliteiten en dus niet echt op zijn uiterlijk. Het was namelijk veel belangrijker dat hij goed kon assisteren tijdens de jacht, dat hij met paarden mee kon rennen en dat hij klein genoeg was om de vossenburchten in te gaan om de vossen er weer uit te jagen.

Er werd dus nooit echt gekeken naar het uiterlijk van de hond. De Border Terriër heeft een harde en stugge vacht die verschillende kleuren kan hebben. Je leest hier alles over de zwarte Border Terriër.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De zwarte Border Terriër

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Als je op zoek bent naar een zwarte Border Terriër, dan wordt dat een lange zoektocht. Dit komt namelijk bijna niet voor. De reden hiervoor is dat de vachtkleur zwart niet in het lijstje staat met kleuren die de vacht mag hebben.

Volgens de rasstandaard van de Nederlandse Border Terriër Club mag de vacht van een hond van dit ras dus geen zwarte kleur hebben. De neus van deze hond moet echter wel een zwarte kleur hebben.

Gediskwalificeerd

Als een Border Terriër wel een zwarte vacht heeft, dan wordt dit zelfs als een fout gezien. Dat maakt in principe voor de hond zelf niet zoveel uit. Hij is namelijk net zo lief en vrolijk. Het is echter wel een probleem als je mee wil doen aan wedstrijden en hondenshows, want dan maak je dus geen kans om te winnen.

Als een hond niet aan de rasstandaard voldoet, dan wordt hij direct gediskwalificeerd.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een zwarte vacht

Als een Border Terriër toch een zwarte vacht heeft, dan is hij waarschijnlijk gemixt met een ander ras. Er is namelijk geen hond van dit ras met een zwarte vacht, dus dan kan er onmogelijk ineens een Border Terriër geboren worden met een zwarte vacht. Dat wil dus zeggen dat er dan een hond van een ander ras is gebruikt die wel een zwarte vacht heeft.

Je krijgt dan een hond die wel op de Border Terriër lijkt, maar het niet is. Bij een kruising heeft een hond namelijk de innerlijke als de uiterlijke kenmerken van twee verschillende rassen, waardoor hij dus nooit honderd procent Border Terriër is.

Het kleurenpalet van de Border Terriër

Welke kleuren mag de vacht van de Border Terriër dan wel hebben? Ook dit staat uiteraard weer beschreven in de rasstandaard. De vacht van de Border Terriër mag een aantal kleuren hebben. Hij mag namelijk rood zijn, tarwekleurig, grijs & bruin en blauw & bruin.

Dit zijn de Nederlandse namen, want het wordt vaker red, wheaten, grizzle and tan en blue and tan genoemd.

De verzorging van de vacht van de Border Terriër

Het is bij de Border Terriër voldoende om hem elke week even te borstelen en te kammen. Wanneer hij niet zoveel baardharen heeft, is het nog makkelijker om hem te verzorgen. Dat komt omdat hun haar dan niet erg dik is. Als je de vacht wekelijks een keer borstelt, kun je dit het beste buiten doen.

Als je hem namelijk binnen borstelt, komen er alsnog veel haren in je huis en dat is natuurlijk niet zo fijn. Je kunt in principe een gewone borstel gebruiken, maar nog beter is het als je een speciale hondenborstel gebruikt zoals een slicker borstel.

Leer alles over jouw lieve Border Terriër

Wil je álles leren over jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht plukken

Daarnaast moet je de vacht van de Border Terriër ook plukken. De eerste keer moet meestal gebeuren als hij ongeveer zeven maanden oud is. Vanaf dan moet hij zo’n twee keer per jaar worden geplukt. Dit kun je zelf doen, dus je hoeft niet naar een trimsalon te gaan.

Met je vinger en duim trek je heel eenvoudig het dode haar met plukjes eruit. Je moet hierbij wel altijd met de groeirichting mee trekken. Er zijn ook speciale trimmessen voor het plukken die je kunt gebruiken.

Het plukken van de vacht

Je kunt het plukken van de vacht prima zelf doen, aangezien bij dit ras vooral de bovenvacht wordt geplukt. Het is wel belangrijk dat je zijn snor, zijn baard en wat van zijn wenkbrauwen laat staan. Je moet de vacht nooit scheren of met een schaar knippen.

Er zijn echter een aantal plekjes waar dat wel kan, namelijk bij zijn gevoelige buikstreek, zijn voeten en eventueel het uiteinde van zijn staart.

De reden dat je niet mag knippen of scheren is omdat je hier niet de oude vacht mee verwijdert. Door de vacht te plukken, haal je het oude haar er uit zodat er een nieuwe vacht kan groeien. Als je liever niet zelf wil plukken of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je Border Terriër uiteraard wel gewoon naar een trimsalon brengen.

Het oor plukken

Ook de haren in het oor moeten geplukt worden. Zo kun je voorkomen dat het oor vies wordt. Als het oor van een hond vies is, kunnen er gemakkelijk oorontstekingen ontstaan en dat is niet fijn. Houd er rekening mee dat als je de hond hebt geplukt, hij nog maar in zijn hemdje staat.

Hij heeft dan namelijk alleen nog maar zijn ondervacht. Hierdoor is hij niet meer zo goed beschermd tegen vuil en kou. De harde vacht komt uiteraard wel na enkele weken weer terug zodat je Border Terriër weer goed tegen wind en weer is beschermd.

De vacht van de Border Terriër checken

De Border Terriër is een hele avontuurlijke hond. Dat komt omdat hij vroeger veel werd gebruikt als jachthond waardoor hij dus regelmatig mee op pad moest. Hierdoor zit er nog altijd een avontuurlijk vleugje in zijn karakter. Tijdens een wandeling zal het dan ook vast wel eens gebeuren dat hij de bosjes in springt of achter een diertje aan rent.

Het is daarom erg belangrijk dat je zijn vacht goed checkt als jullie weer terugkomen. Eventuele takjes, insecten of andere dingen kunnen blijven hangen in zijn vacht en deze moeten ook weer verwijderd worden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!