Home | Border Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Border Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Border Terriër is een hondenras dat uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland komt. Hij heeft hier zijn naam dan ook aan te danken. In dit onherbergzame gebied had men vroeger veel honden nodig die zelfstandig, sociaal, moedig en gehard waren.

Met deze eigenschappen in gedachten, is op die manier de Border Terriër gefokt. Hiervoor werden andere Terriër honden gebruikt die al aanwezig waren in dat gebied. Inmiddels is de Border Terriër niet meer weg te denken uit de hondenwereld. Je leest hier alles over dit hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Border Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Terriër!

De geschiedenis

De Border Terriër is een kleine, ruigharige hond die eigenlijk in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm bewaard is gebleven. Dat wil dus zeggen dat zijn uiterlijk niet echt veel is veranderd sinds dit ras voor het eerst werd gefokt. Hierdoor heeft de Border Terriër een aparte plaats in de groep Terriër honden.

Nu is het een echte familiehond, maar vroeger was dit wel anders. Toen leefde deze hond namelijk op de boerderij. Hij kreeg geen eten en moest zijn eigen eten maar zien te vangen. Hierdoor at hij vaak muizen en andere kleine dieren op. Het was dan ook voornamelijk zijn taak om het huis en het erf vrij te houden van ongedierte.

Een jachthond

In Groot-Brittanië werd de Border Terriër vooral als jachthond ingezet en dan vooral door de adel. Hij moest dan helpen met jagen op klein wild zoals dassen, maar ook op vossen. Vanaf de zeventiende eeuw krijgen we een beter beeld van de Terriër soorten die er toendertijd waren omdat ze toen af werden gebeeld op schilderijen en gravures.

Toch wordt vermoed dat de fokkerij zich pas aan het begin van de twintigste eeuw vestigde. Men gaat er van uit dat de Patterdale Terriër, die afkomstig is uit het Lake District, tot de voorouder van de Border Terriër kan worden gerekend.

Omdat de Border Terriër vroeger werd gebruikt als jachthond, moest hij genoeg uithoudingsvermogen hebben om naast een paard mee te kunnen lopen. Daarnaast moest hij ook klein genoeg zijn om in de Engelse vossenburchten te passen zodat hij de vossen er uit kon jagen.

Schoonheid of een typisch uiterlijk dat bij de Terriër hoorde was toen niet belangrijk, want het ging vooral om de prestatie van de hond.

Verschillende Terriër honden

Op de grens tussen Engeland en Schotland heeft zich op die manier een type hond ontwikkeld dat later uit is gegroeid tot de Border Terriër zoals wij hem vandaag te dag kennen. Daar heeft deze hond ook meteen zijn naam aan te danken.

Er waren namelijk verschillende soorten Terriërs die elk hun eigen naam hadden. Border betekent grens in het Engels en omdat deze hond dus op de grens tussen twee landen voor het eerst werd gefokt, kreeg hij de toepasselijke naam Border Terriër.

Er ontwikkelden zich meerdere typen per gebied die allemaal iets verschilden. Deze verschillen ontstonden door verschillende factoren, zoals de geografische omstandigheden, het wild, het klimaat en de persoonlijke voorkeur van de jagers die daardoor ook bepaalden met welke honden er allemaal werd gefokt.

Niet ver van deze plek heeft ook de Bedlington Terriër zich ontwikkeld. De Border Terriër is daarnaast ook aan de Lakeland Terriër en de Dandie Dinmont Terriër verwant. De Border Terriër werd voor het eerst in 1920 door de British Kennel Club erkend als een officieel ras.

Het karakter van de Border Terriër

Met de Border Terriër zul je je nooit vervelen. Het is namelijk een hele opmerkzame, intelligente en vooral een doorzettende hond. Hij houdt ervan om actief bezig te zijn en vindt het dus heerlijk om een flinke wandeling te maken. Deze hond is niet moe te krijgen.

Als een flinke dagelijkse wandeling er niet in zit voor jou, is hij ook al heel gelukkig met een blokje om. Zolang je er maar voor zorgt dat de Border Terriër wel elke dag even buiten komt. Een avondje samen op de bank liggen vindt hij echter ook helemaal geen probleem.

Een avontuurlijke hond

Dankzij zijn levendigheid en onbevreesd karakter is hij altijd in voor een nieuw avontuur. Hij gaat graag op onderzoek uit in het struikgewas, in een vijver of achter heggetjes. Deze hond vindt het heerlijk om in het water te gaan omdat hij vroeger ook op otters moest jagen. Hij is vrolijk, speels en helemaal niet agressief of koppig.

Als er iets is dat zijn interesse wekt, zal hij wel blaffen, maar het is geen hond die veel blaft. Zijn voorouders werden vroeger tijdens de jacht ingezet in grote groepen. Deze dieren moesten allemaal goed met elkaar om kunnen gaan. Daardoor is de Border Terriër nog altijd een hele sociale hond.

Een echte gezinshond

Het is daarnaast ook een erg aanhankelijke, rustige en vriendelijke hond. Hij voelt zich het beste thuis in het gezelschap van zijn gezin. Een hond van dit ras wordt dan ook vaak gehouden als gezinshond omdat het een kindvriendelijk dier is.

Als waakhond is hij echter niet heel geschikt, want het is echt een allemans hond en is zelfs tegenover vreemde mensen heel vriendelijk.

De Border Terriër als jachthond

De Border Terriër is ook nog altijd een hele vasthoudende, moedige en zelfstandige hond. Dit zijn karaktereigenschappen die perfect passen bij een jachthond en daarom is dit ras naast familiehond ook nog altijd gewild als jachthond. Omdat het een slimme hond is, kun je hem veel leren en is het dus een goede jachthond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Border Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Border Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Border Terriër

Er zijn dus verschillende soorten Terriër rassen en de Border Terriër is daar één van de kleinste van. Als je niet zo veel van honden af weet, zou het zomaar kunnen zijn dat je hem met een andere kruising verwacht.

In eerste instantie valt hij niet heel erg op, maar wanneer je even naar hem kijkt, zal je waarschijnlijk wel voor zijn innemende otterkopje en zijn glinsterende ogen met pientere blik vallen.

De Border Terriër heeft hangende, kleine oren en een opvallend platte schedel die ook nog eens tamelijk breed is. Door de vorm van het hoofd lijkt deze hond een beetje op een otter. Dat de Border Terriër een flink uithoudingsvermogen heeft, kun je wel zien aan zijn lange en sierlijke benen.

De vacht

Hij heeft een ruwharige vacht die er redelijk glad uit ziet, maar die wel heel stug is. Deze vacht kan vier verschillende kleuren hebben. Hij kan namelijk grizzle met tan zijn, blue met tan, tarwekleurig en rood. De laatste twee kleuren komen echter bijna nooit voor.

De vacht doet echter wat hij moet doen, hij beschermt de Border Terriër namelijk tegen weer en wind.

De grootte

Het is best opvallend dat er in de rasstandaard van de Border Terriër geen gewenste grootte aan staat gegeven. Er staat echter wel het gewenste gewicht dat deze hond mag hebben. Hij mag namelijk tussen de 6 kilo en de 10 kilo wegen.

Bij dit gewicht hoort wel een schofthoogte van tussen de 33 centimeter en de 38 centimeter, maar dit is dus niet officieel vastgelegd. Het is dus een gemiddelde grootte.

De verzorging van de Border Terriër

Het is bij deze hond voldoende om hem elke week even te borstelen en te kammen. Wanneer een Border Terriër maar weinig baardharen heeft, is hij nog makkelijker te verzorgen. Dat komt omdat ze dan zijdezacht haar hebben dat niet erg dik is.

Als je de vacht elke week borstelt, kun je het beste meteen even checken op huidveranderingen en parasieten. Deze hond wil namelijk nog wel eens op avontuur gaan en er kan dan van alles in zijn vacht blijven hangen.

De vacht plukken

Daarnaast moet je de vacht ook laten plukken. De eerste keer moet meestal gebeuren als de hond zo’n zeven maanden oud is. Vanaf dan moet hij ongeveer twee keer per jaar worden geplukt. Dit kun je gewoon zelf doen, dus hier hoef je niet voor naar een trimsalon.

Met je vinger en duim trek je het dode haar met plukjes eruit. Je moet altijd met de groeirichting mee trekken. Er zijn ook speciale trimmessen voor het plukken, waardoor het nog gemakkelijker wordt.

Het plukken van de vacht

Je kunt het plukken van de vacht dus prima jezelf aanleren, aangezien bij de Border Terriër vooral de bovenvacht wordt geplukt. Het is wel belangrijk dat je zijn snor, zijn baard en wat van zijn wenkbrauwen laat staan zodat zijn gezicht op een otter lijkt.

Je moet nooit de vacht scheren of met een schaar knippen. Er zijn een aantal plekjes waar dat wel kan en dat is zijn gevoelige buikstreek, zijn voeten en eventueel het uiteinde van zijn staart.

De reden dat je de vacht niet mag kort knippen of kort mag scheren is omdat je hier niet de oude vacht mee verwijdert. Als je dit liever niet zelf wil doen of je wil zeker weten dat het goed gebeurt, kun je je Border Terriër uiteraard wel gewoon naar een trimsalon brengen. Door de vacht te plukken, haal je het oude haar er voorzichtig uit zodat er weer een nieuwe vacht kan groeien.

Het oor plukken

Ook de haren in het oor van de Border Terriër moeten geplukt worden. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat het oor te vuil wordt. Als het oor van een hond vuil is, dan kunnen er gemakkelijk oorontstekingen ontstaan en dat is natuurlijk niet fijn. Je moet er wel rekening mee houden dat de hond nog maar in zijn hemdje staat wanneer hij geplukt is.

Hij heeft dan namelijk alleen nog maar de ondervacht. Hierdoor is hij minder goed beschermd tegen vuil en kou. De harde vacht komt na enkele weken weer terug zodat je Border Terriër weer goed tegen wind en weer is beschermd.

De tanden verzorgen

Bij de verzorging van de hond hoort natuurlijk ook de verzorging van het gebit. Het beste kun je hier al meteen mee beginnen wanneer je de pup in huis krijgt, want dan kan hij er het beste aan wennen. Vergeet ook niet om een speciale hondentandpasta te gebruiken.

Door regelmatig de tanden van je Border Terriër te poetsen, kun je voorkomen dat hij last krijgt van tandsteen. Andere manieren om het gebit van je hond te verzorgen, is door hem te laten spelen met gevlochten flossen of door hem te laten knabbelen op wortels.

De voeding voor een Border Terriër

Net als alle andere honden is ook dit ras een echte vleeseter. Om deze reden heeft hij voeding nodig dat hoofdzakelijk samen is gesteld uit vlees. Let er dus op dat vlees hoog boven aan de ingrediëntenlijst staat bij het droogvoer en het natvoer. Het is voldoende als het eiwitgehalte rond de 20% is bij een volwassen hond.

Als je de Border Terriër als pup mee naar huis neemt, dan kun je het beste hetzelfde voer geven dat hij kreeg toen hij nog bij de fokker was. De verhuizing is namelijk al stressvol genoeg voor de pup en een verandering van eten kan dit alleen maar erger maken.

Nieuw voer

Wanneer je dan op een gegeven moment over stapt op ander voer, dan kun je dit het beste stap voor stap doen. Je mengt dan een beetje van het nieuwe voer bij het oude voer en dit doe je dan steeds meer. Het is het beste als je een jonge Border Terriër vier keer per dag een beetje eten geeft. Voor een volwassen hond zijn twee maaltijden per dag genoeg.

De juiste hoeveelheid

Als je niet zo goed weet hoeveel eten je je hond moet geven, dan kun je het beste op de verpakking van het voer kijken. Hier staan namelijk meestal richtlijnen aangegeven die je het beste kunt volgen. Let daarbij wel op het gewicht van je hond.

Als hij namelijk te zwaar wordt, wat als het goed is bij een Border Terriër gelukkig niet zo snel gebeurt, dan moet je de hoeveelheid voer aanpassen. Als je je hond tussendoortjes geeft, dan moet je deze ook bij de dagelijkse hoeveelheid tellen.

De opvoeding van de Border Terriër

De Border Terriër is dus een echte familiehond. Hij is sociaal, sportief, aanhankelijk en speels. Hierdoor vinden ze het ook heerlijk om hondensporten te beoefenen samen met hun baasje. Vooral Dog Dancing en Agility zijn erg geschikt voor dit ras.

Het is een echte werkhond en hij vindt het fijn om zijn hersenen te moeten gebruiken. Vroeger moest deze hond met paarden mee kunnen rennen en daardoor heeft hij nog altijd affiniteit met paarden. Hierdoor kun je de Border Terriër dus ook prima meenemen tijdens buitenritten. Dit moet je wel langzaam opbouwen, dus let op dat je niet meteen te veel van hem vraagt.

De juiste training

Als een Border Terriër op de juiste manier wordt getraind, dus consequent en met veel discipline, dan kan deze hond haar temperament en jachtinstinct prima in bedwang houden. Terriërs hebben wel een eigen wil en soms kan het instinct om te jagen sterker zijn dan de regels die ze hebben geleerd.

Vroeger heeft hij namelijk zo veel moeten jagen, dat dit nog altijd in de aard van het beestje zit. Dit ras doet alles voor hun eigenaar. Het is een slimme hond, waardoor hij ook nog eens snel leert.

Een consequente opvoeding

Omdat het dus een slimme hond is, kun je de Border Terriër redelijk gemakkelijk opvoeden. Dat betekent echter niet dat hij helemaal geen opvoeding nodig heeft. Bij gebrek aan opvoeding, zal hij namelijk al snel zijn regels gaan bepalen.

Met een goede opvoeding en het nodige geduld kun je van de Border Terriër wel een gehoorzame hond maken, maar wees er wel van bewust dat hij een eigenzinnig karakter heeft en dat zal behouden blijven. Als je de Border Terriër consequent opvoedt, kan deze hond ook prima bij een baasje dat nog nooit eerder een hond heeft gehad.

Modefokkerij

Dankzij zijn onopvallende uiterlijk is de Border Terriër goed beschermd geweest tegen modefokkerij. Je ziet namelijk bij andere hondenrassen dat ze ergens bekend om staan, bijvoorbeeld hun kleine formaat, en dat hier dan veel te veel op door wordt gefokt tot het punt dat het niet meer gezond is voor de hond.

Sinds het begin van de gerichte fokkerij van de Border Terriër gaat de kwaliteit boven de uiterlijke kenmerken van de hond. Dit heeft als positief gevolg dat hij in vergelijking met andere rassen bijna geen last van typische aandoeningen en ziektes heeft.

Leer alles over jouw lieve Border Terriër

Wil je álles leren over jouw Border Terriër? Bekijk dan ook het Border Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De gezondheid van de Border Terriër

Toch zijn er wel een aantal gevallen van Border Terriërs met progressieve retinale atrofie, een heupdysplasie of hartaandoeningen. Het is om deze reden dan ook altijd belangrijk om te kiezen voor een erkende fokker. Hij maakt namelijk een gerichte selectie waardoor het risico op deze ziektes zo klein mogelijk blijft.

Honden van dit ras kunnen ook beïnvloed worden door Canine Epileptoid Cramping Syndrome, oftewel CECS. Dit is een ziekte die zich uit in krampaanvallen. Hoe deze ziekte precies ontstaat, is niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat hij erfelijk is. CECS komt meestal alleen maar voor bij honden die tussen de 2 en de 5 jaar oud zijn.

De Border Terriër wordt gemiddeld tussen de 13 en de 14 jaar oud. Dat is op zich best een prima leeftijd als je kijkt naar het formaat van de hond. De meeste hondenrassen die even groot zijn, worden namelijk ook ongeveer zo oud. Toch is het geen zeldzaamheid als de Border Terriër zestien jaar of ouder wordt. Door ervoor te zorgen dat je Border Terriër regelmatig beweegt, houd je hem in goede conditie.

Een rasvereniging

Uiteraard bestaat er ook voor de Border Terriër een rasvereniging. Deze heet de Nederlandse Border Terriër Club. Zij hebben ook een verenigingsfokreglement opgezet. Hierin staat dat zij in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht stellen. Het verschilt per land hoe vaak de Border Terriër voor komt in Europa.

Het vaakste komt hij in het Verenigd Koninkrijk voor. Hij wordt hier dan ook nog altijd gebruikt tijdens de jacht. Bovendien is het daar ook een populaire gezinshond. In de andere landen komt dit hondenras wat minder vaak voor, maar hij is de afgelopen decennia wel wat populairder geworden.

Voor welk baasje geschikt?

De Border Terriër heeft een schattig uiterlijk en daardoor is hij erg aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een ongecompliceerde hond die makkelijk te handhaven is. Ondanks zijn schattige uiterlijk, is deze hond wel alleen maar onder bepaalde voorwaarden een geschikte hond voor senioren of beginners.

Beginners moeten zich ten eerste goed inlezen over de opvoeding en het is ook geen overbodige luxe om de hulp van een deskundige in te schakelen. Senioren moeten deze honden wel genoeg beweging kunnen bieden, want het zijn immers actieve honden.

Sportieve mensen

Dit ras is zeer geschikt voor sportieve mensen die het leuk vinden om met hun hond op pad te gaan. Let er wel op dat je Border Terriër bij alle weersomstandigheden genoeg beweging krijgt. Hoe groter het gezin is waar hij woont, hoe meer hij zich thuis voelt. Het is namelijk echt een gezelschapshond.

Hierdoor is de Border Terriër ook heel geschikt als je al een ander huisdier hebt. Deze hond is ook geschikt voor mensen met kinderen, want hij sluit kinderen al snel in zijn hart. Let er wel op dat je een hond nooit alleen laat met jonge kinderen en dat je je kinderen aanleert om met respect met de hond om te gaan.

Hier koop je een Border Terriër

De beste plek om een Border Terriër te kopen, is bij een erkende fokker. Deze is namelijk aangesloten bij een rasvereniging. Dat houdt in dat hij zich aan bepaalde regels moet houden tijdens het fokken. Bovendien fokt een erkende fokker puur voor zijn hobby en niet om er geld mee te verdienen, waardoor je zeker weet dat hij de honden zo goed mogelijk verzorgt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Border Terriër?

Bekijk dan het Border Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Border Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Border Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Border Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Terriër!

  • Wil je een Border Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Border Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Border Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Border Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Border Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Border Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Border Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Border Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Border Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!